Ξεριζωμένη Γενιά [1968]

3erizwmenhgenia
Σκηνοθεσία: Τεγόπουλος, Απόστολος
Σενάριο: Γρηγορίου, Μιχάλης
Παραγωγή: Κλακ Φιλμ
Εισητήρια: 448671
Διάρκεια: 163'

Πρωταγωνιστούν: Ξανθόπουλος Νίκος, Ζήλεια Άντζελα, Σοϊμοίρη Γιώτα, Κατράκης Μάνος, Διανέλλος Λαυρέντης, Ζερβός Παντελής, Καϊλας Βασιλάκης, Προύσαλης Αθηνόδωρος, Πλατής Νικήτας, Χριστοφορίδης Περικλής, Βρανά Σπεράντζα, Χατζηπαυλής Στάθης, Κοκκόλα Φρόσω, Ζήκας Χριστόφορος, Βελέντζας Γιώργος, Βλάχος Ανέστης, Λουκάκης Γιώργος, Κεδράκας Νάσος, Ζαφειρίου Ελένη.

Υπόθεση: Ο Βασίλης μετά τον ξεριζωμό, θα βρεθεί μόνος στην Αθήνα και θα μεγαλώσει με τον μπαρμπα-Μάνθο που θα του μάθει μπουζούκι. Θα πιάσει δουλειά στην ταβέρνα του κυρ-Μήτσου και θα αρχίσει να αναζητά την χαμένη του οικογένεια. Θα μάθει ότι λέγεται Καρατζόγλου και ότι από τους δικούς του γλίτωσαν μόνο η μητέρα του και η αδελφή του. Ο πόλεμος θα τον φέρει στο μέτωπο, ενώ τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, θα τα περάσει στην ταβέρνα δουλεύοντας σκληρά. Για χάρη της αγαπημένης του Άννας, θα αναγκαστεί να μαλώσει με έναν έλληνα δοσίλογο και να καταφύγει στη Μέση Ανατολή. Μετά την απελευθέρωση θα ξαναγυρίσει στο τραγούδι και θα αρχίσει τις περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, ελπίζοντας να βρει τους δικούς του.

Σημειώσεις: Η Ξεριζωμένη Γενιά απότελεί το πρώτο μέρος μιας "διλογίας" με θέμα της περιπέτειες του τραγουδιστή Βασίλη Καρατζόγλου! Στο πρώτο μέρος, βλέπουμε τα πρώτα βήματα του Καρατζόγλου στο τραγούδι καθώς και την επανένωση του με την μητέρα του και την αδελφή του. Είναι η πιο επιτυχημένη εμπορικά ταινία του Νίκου Ξανθόπουλου. Το δεύτερο μέρος είναι η Οδύσσεια Ενός Ξεριζωμένου, που γυρίστηκε ένα χρόνο αργότερα. Και τα δύο έργα, είναι επικών διαστάσεων με διάρκεια περίπου τρεις ώρες το καθένα!
Η ταινία σημείωσε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία. Μάλιστα κατά την πρώτη προβολή της, σημείωσε 30.000 εισητήρια μέσα σε μία εβδομάδα, από έναν μόλις κινηματογράφο!

πηγή: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA

Φιλμογραφία