Περιφρόναμε Γλυκιά μου [1965]

perifronameglukiamou
Σκηνοθεσία: Τεγόπουλος, Απόστολος
Σενάριο: Ολύμπιος, Γιώργος
Παραγωγή: Κλακ Φιλμ
Εισητήρια: 257556
Διάρκεια: 101'

Πρωταγωνιστούν: Ξανθόπουλος Νίκος, Βούρτση Μάρθα, Κακκαβάς Κώστας, Ζερβός Παντελής, Καζάκος Κώστας, Ζαφειρίου Ελένη, Γαλάνη Ρένα, Καϊλας Βασιλάκης, Έξαρχος Θόδωρος, Σάκαινας Βαγγέλης, Παρούση Νότα, Βελέντζας Γιώργος.

Υπόθεση: Ο Νώντας έχει μεγαλώσει στο λιμάνι, μόνος και ορφανός. Θα γνωρίσει την όμορφη Φωτούλα και θα την ερωτευθεί, αλλά δεν θα τολμήσει να πει σε κανέναν για τον έρωτά του, γιατί είναι πάμφτωχος και γιατί η Φωτούλα είναι αρραβωνιασμένη με τον Βαγγέλη. Στον μόνο που θα μιλήσει είναι ο γέρο-μπουφετζής,ο κυρ-Σταμάτης, τον οποίο βοηθάει. Ο κυρ-Σταμάτης μιας και πέρασαν τα χρόνια του και επειδή ξέρει ότι ο Νώντας είναι καλό παιδί, θα του μεταβιβάσει το κυλικείο που έχει. Ο Νώντας θα ανακαλύψει ότι ο Βαγγέλης είναι απατεώνας, αλλά πάλι δεν θα μιλήσει σε κανένας. Η έκρηξη μιας φιάλης υγραερίου στο σπίτι, θα τυφλώσει την Φωτούλα. Και ενώ ο Βαγγέλης θα εξαφανιστεί από τη ζωή της, ο Νώντας θα της παρασταθεί μένοντας συνεχώς κοντά της.

perifronameglykeia

Σημειώσεις: Από τις πλέον κλασσικές ταινίες - συνεργασίες Ξανθόπουλου - Βούρτση. Το Περιφρόναμε Γλυκιά μου, διαθέτει επίσης εξαίρετους δεύτερους ρόλους - χαρακτήρες: Ο Παντελής Ζερβός είναι εντυπωσιακός στο ρόλο του καλοκάγαθου ηλικιωμένου, που βρίσκει στο πρόσωπο του Ξανθόπουλου το παιδί που ποτέ δεν είχε. Ο Κώστας Καζάκος αναπαριστά με ακρίβεια τον χαρακτήρα του μπρούτου αδελφού που δε σηκώνει μύγα στο σπαθί του. Ο Νίκος Ξανθόπουλος επίσης, μας δείχνει στοιχεία από τις κωμικές του δυνατότητες ("έχω και παπούτσια!").

Πολυμέσα: Αρχεία Video

Αξιολόγηση: 10/10

πηγή: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA

Φιλμογραφία