Αγάπησα και Πόνεσα [1964]

agaphsakaiponesa

Σκηνοθεσία: Τεγόπουλος, Απόστολος
Σενάριο: Ολύμπιος Γιώργος
Παραγωγή: Κλακ Φιλμ
Εισητήρια: 125166
Διάρκεια: 90'

Πρωταγωνιστούν: Ξανθόπουλος Νίκος, Κακκαβάς Κώστας, Ζήλεια Άντζελα, Βασιλειάδου Γεωργία, Αυλωνίτης Βασίλης, Κεδράκας Νάσος, Μορίδης Θόδωρος, Ανουσάκη Μαλαίνα, Νέζερ Χριστόφορος, Ευαγγέλου Μαιρούλα, Βελέντζας Γιώργος, Γαλάνη Ρένα, Ολύμπιος Γιώργος, Κωστάρα Ρούλα, Κατσούλης Δημήτρης, Πασπάτη Άννυ.

Υπόθεση: Η Βάσω και ο Λάκης αγαπιούνται όμως η κοινωνική διαφορά τους στέκεται εμπόδιο στην ευτυχία τους. Ο εφοπλιστής πατέρα του Λάκη τον αναγκάζει να φύγει στο εξωτερικό για δουλειές. Αλλάζει μάλιστα το αποχαιρετιστήριο γράμμα του γιου του προς την Βάσω και αυτή νομίζοντας πως ο αγαπημένος της θα γυρίσει μετά από οκτώ χρόνια, υποκύπτει στις πιέσεις του αδελφού της και παντρεύεται τον φτωχό Γιάγκο...

agaphsakaiponesa

Σημειώσεις: Πρωτόλειο χαρακτηριστικών ταινιών Νίκου Ξανθόπουλου. Από αυτή την ταινία ξεκίνησαν όλα: σπαραξικάρδιο σενάριο του Γιώργου Ολύμπιου - σκηνοθεσία Τεγόπουλου - παραγωγή Κλακ Φιλμ - ο Ξανθόπουλος τραγουδάει και η Άντζελα Ζήλεια στον ρόλο της γυναίκας του Ξανθόπουλου. Σύμφωνα με τον Απόστολο Τεγόπουλο, για τα τραγούδια της ταινίας ήθελαν κάποια φίρμα για να ντουμπλάρει τη φωνή του Νίκου Ξανθόπουλου. Για το λόγο αυτό, επιλέχθηκε ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο οποίος όμως ζήτησε το υπέρογκο ποσό για την εποχή, των 20.000 δραχμών! Όμως όλη η παραγωγή της ταινίας στοίχισε 200.000 δραχμές, ενώ ο Νίκος Ξανθόπουλος πληρώθηκε 4.000 δραχμές και ένα κοστούμι για την πρεμιέρα. Έτσι τα τραγούδια τα είπε -χωρίς ντουμπλάρισμα τελικά- ο Ξανθόπουλος, ο οποίος με αυτήν εδώ τη ταινία, καθιερώνεται στη συνείδηση του κόσμου τόσο ως ηθοποιός, όσο και ως τραγουδιστής, με τα υπέροχα τραγούδια του Απόστολου Καλδάρα. Με αγανάκτηση και εμφανή δυσαρέσκεια για τις οικονομικές απαιτήσεις του Στέλιου Καζαντζίδη, ο Τεγόπουλος είπε ότι με την ταινία αυτή, ο Νίκος Ξανθόπουλος πήρε το "χρυσό μικρόφωνο" από τον Στέλιο Καζαντζίδη (τιμητικός τίτλος που είχε ο Στέλιος Καζαντζίδης)..

Σε μικρό ρόλο παρατηρήστε την Μαιρούλα Ευαγγέλου - ένα παιδί θάυμα εν είδει Βασιλάκη Καϊλα (αναφερόταν στους τίτλους σαν η Σίρλεϋ Τεμπλ της εποχής), η οποία αργότερα, μεγαλώνοντας, έπαιξε στο πλάϊ του Ξανθόπουλου σαν αντικείμενο πόθου σε μια από τις τελευταίες ταινίες του Ξανθόπουλου, το Ζούσα Μοναχός Χωρίς Αγάπη!

Αξιολόγηση: 8/10

Πολυμέσα: Αρχεία Video

πηγή: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA

Φιλμογραφία