2005101902116
Όσα Θυμάμαι Και Όσα Αγάπησα
Νίκος Ξανθόπουλος
Αυτοβιογραφία


Εκδότης:
ΑΓΚΥΡΑ
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
Αριθμός σελίδων: 404
ISBN: 9604223305

H αυτοβιογραφία του Νίκου Ξανθόπουλου με τίτλο ΟΣΑ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΙ ΟΣΑ ΑΓΑΠΗΣΑ κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ! Το βιβλίο είναι HardCover και αριθμεί 404 σελίδες. Περιέχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό καθώς και πολλά ανέκδοτα στοιχεία από τη ζωή του Νίκου Ξανθόπουλου, μέσα και έξω από τα κινηματογραφικά πλατώ! Την ιδέα για να γράψει το βιβλίο, του την έδωσε μία δημοσιογράφος που του είχε κάνει μία συνέντευξη για το περιοδικό «Εικόνες».

«Η δημοσιογράφος αυτή επέμενε και ολοένα με “τσίγκλαγε” να κάνω την αυτοβιογραφία μου. Θυμάμαι μου έλεγε: αφού έχεις περάσει μία ζωή από σαράντα κύματα…, είσαι παιδί προσφύγων, έχεις περάσει βάσανα, Κατοχή, Εμφύλιο, έπαιξες σε τριάντα έργα στο θέατρο και σε πενήντα ταινίες στον κινηματογράφο, αυτά θέλω να μας διηγηθείς», αναφέρει ο κ. Ξανθόπουλος.

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου: "Κάποτε είχα μόνο στόχο, να ζήσω, να καταφέρω να ζήσω. Ακούγεται τώρα παράξενα αυτό, τώρα που είναι όλα εύκολα, αλλά στα χρόνια τα δικά μας, μες στους πολέμους, την Κατοχή και τον εμφύλιο, ήταν ένα επίτευγμα. Δεν με ξέρετε, κανένας δεν με ξέρει. Η εικόνα μου δεν είναι αυτή που δημιούργησαν, ίσως να φταίω κι εγώ που δεν αντιδρώ, δεν μιλάω. Η καλή μου η Ελένη Ζαφειρίου, που έκανε τη μάνα μου στις ταινίες, μου 'λεγε, "Χαμογέλα, βρε. Ενώ είσαι τόσο καλό παιδί, έτσι που σε βλέπουν μουτρωμένο, βάζουν χίλια δυο στο μυαλό τους. Μην αδικείς ο ίδιος τον εαυτό σου". Κάποτε αποφάσισα να πάρω την οικογένειά μου και να φύγω, να πάω στον Καναδά. Να κάνω μια νέα αρχή. Δεν άντεχα την αστάθεια, την ασάφεια, την ανασφάλεια, την καχυποψία, το φθόνο, τη διαβολή, την επιβουλή. Κι όμως, στο χείλος της καταστροφής, την ύστατη στιγμή υπάρχει ένα μαγικό ραβδί, που μεταμορφώνει αυτή τη χώρα, μας μεταμορφώνει στους καλύτερους, τους συνεπέστερους, σταθερούς, σαφείς κι αποδοτικούς πολίτες, αντάξια τέκνα αυτής της υπέροχης άθλιας χώρας στην οποία ζούμε. Είναι να τρελαίνεσαι... Αισθάνομαι τη συγγραφή αυτού του βιβλίου σαν εξομολόγηση στον πνευματικό μου. Θέλω να ζητήσω συγγνώμη αν αδίκησα κανέναν, αν φέρθηκα άσχημα σε κανέναν. Μπορεί να μην το κατάλαβα, να μην το ήθελα.."

"Μα τι σου αρέσει επιτέλους και γιατί;" με ρωτάει ο Ξανθόπουλος όταν με ακούει ενθουσιασμένο, καθώς μου διαβάζει σελίδες απ' τις αναμνήσεις του, ή όταν του τηλεφωνώ κάθε φορά που ξαναβλέπω την "Οδύσσεια ενός Ξεριζωμένου" στην τηλεόραση. "Η συγκινησιακή και καλλιτεχνική αθωότητα τους", του απαντώ, "και η ακατάβλητη πίστη στο ότι όλα τα δύσκολα ξεπερνιώνται και στο τέλος ο καλός Ρωμιός ξαναστέκεται όρθιος".Παραμέσα μου κάνω και δεύτερες συμπληρωματικές σκέψεις: οι ταινίες σου, Νίκο, μου αρέσουν επειδή έχουν μεν υπόθεση σύγχρονη, αλλά ως αφήγηση βασίζονται στα κλασικά, στα διαχρονικά, στερεότυπα, τα οποία είναι ίδια, λίγο πολύ, από τους ραψωδούς της Ιλιάδας μέχρι τους μεσαιωνικούς βιογράφους αγίων, τους λαϊκούς παραμυθάδες, τα "μυθιστορήματα-ποταμός" του Αλ. Δουμά, στον "Μικρό Ήρωα" του Στ. Ανεμοδουρά και στα τηλεοπτικά σίριαλ σήμερα. Μου αρέσουν επίσης επειδή δεν είναι εγκεφαλικές ιδέες, αλλά προϊόντα σμιλευμένα στην αγορά, στις δυνατότητες πρόσληψης τoυ μεγάλου κοινού, κι έτσι κατορθώνουν να συμπεριλάβουν μέσα τους την εποχή ολόκληρη.

Χάρης Καμπουρίδης Τεχνοκριτικός-σημειολόγος, μέλος της Academia Europaea.Ο Ξανθόπουλος εκτός από ηθοποιός ήταν και πολύ καλός τραγουδιστής. Γι' αυτό στο οπισθόφυλλο του βιβλίου θα βρείτε συνοδευτικό μουσικό cd με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Νίκου Ξανθόπουλου. Συνολικά 12 κομμάτια, 6 γραμμένα από τον Απόστολο Καλδάρα, 4 από τον Χρήστο Νικολόπουλο, 1 του Σταύρου Ξαρχάκου και 1 του Γιώργου Μανισάλη.

Αναλυτικά το tracklisting:
1. Απόψε που' χω Συννεφιά
2. Πετραδάκι, Πετραδάκι
3. Μην Κάνεις Όνειρα Τρελά
4. Αφού Αμαρτήσανε τα Δυο σου Χείλη
5. Τώρα Κλαις, Γιατί Κλαις
6. Χίλιες Ξενιτιές Δεν Κάνουν μια Πατρίδα
7. Πλάϊ μου Στάσου στη Ζωή
8. Δε σου Χρωστάω Τίποτα
9. Βήμα Βήμα
10. Κάποια Κάπου Κάποτε
11. Αν Πεθάνει Μια Αγάπη
12. Αγριολούλουδο

* Μερικά αποσπάσματα των τραγουδιών, μπορείτε να βρείτε στα Πολυμέσα, στην κατηγορία Αρχεία Ήχου.

Δείτε το σχετικό link από τον διαδικτυακό τόπο των Εκδόσεων Άγκυρα:
http://www.agyra.gr/detail.php?id=42,66&rec=1496

Διαβάστε μια μίνι κριτική του Βιβλίου από τον δημιουργό του www.nikosxanthopoulos.com


Αγοράστε το Οnline από τα Βιβλιοπωλεία:
Παπασωτηρίου
Ιανός
Μαλλιάρης Παιδεία
BestSeller.gr
Books-in-Greek.gr
Πρωτοπορία
Diaspora.gr