Γιώργος Μούτσιος

moutsios
Γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1932. Σπούδασε μουσική και τραγούδι στο Ελληνικό Ωδείο και θέατρο στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Ωδείου. Μόλις αποστρατεύτηκε έφυγε για τη Βιέννη, όπου έκανε ανώτερες σπουδές φωνητικής στη Μουσική Ακαδημία και θέατρο και σκηνοθεσία στο Reinhardt Seminar. Ως μαθητής ακόμη είχε συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο και αργότερα με τη Λυρική Σκηνή (όπερα και οπερέτα). Με τη Εθνικό Θέατρο πήρε μέρος στο Φεστιβάλ των Εθνών στο Παρίσι. Στο ίδιο φεστιβάλ με το Θέατρο Τέχνης συμμετείχε στις "Όρνιθες", όπως επίσης και στο Φεστιβάλ Σέξπιρ στο Λονδίνο.

Είχε πολλές συμμετοχές στο Φεστιβάλ Αθηνών, όπως "Carmina Burana" με την φιλαρμόνικα Ουγγάρικα. Έχει τραγουδήσει με τον Pablo Casals στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τον Igor Stravinsky, τον Ανδρέα Παρίδη, τον Μάνο Χατζιδάκι κ.ά. Έλαβε μέρος στην παράσταση "Όρνιθες" του Μορίς Μπεζάρ και στη Βασιλική Όπερα των Βρυξελλών και τραγούδησε σε διάφορες συναυλίες στις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης.

Στο ελεύθερο θέατρο συνεργάστηκε με όλους σχεδόν τους θιάσους ως ηθοποιός αλλά και ως θιασάρχης.

Το βάπτισμα του πυρός στα κινηματογραφικά δρώμενα, το πήρε το 1952 με την ταινία η Αγνή του Λιμανιού.

Επιλογές από τη δισκογραφία του: "Το καταραμένο φίδι" (1964), "Ελένη" (1965), "Όρνιθες" (1966), "Τραγούδια αγάπης" (1969), "Τρωικός πόλεμος" (1975), "Βίκτωρ, Βικτώρια" (1984), "Συναυλίες στον κεντρικό Ορφέα" (1985).

Χαρακτηριστικός "κακός" του ελληνικού κινηματογράφου, με εμφανίσεις και στην τηλεόραση, συμπρωταγωνίστησε σε 6 ταινίες με τον Ξανθόπουλο.Έπαιξε με τον Ξανθόπουλο: Η Ζωή μου Αρχίζει με Σένα - Κάποτε Κλαίνε και οι Δυνατοί - Ταπεινός και Καταφρονεμένος - Για την Τιμή και τον Έρωτα - Ο Αετός των Σκλαβωμένων - Εσένα Μόνο Αγαπώ.

πηγή: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA