Στέφανος Στρατηγός

strathgos
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου (Καρόλου Κουν). Στη θεατρική σκηνή πρωτοεμφανίστηκε με το θίασο του Βασίλη Λογοθετίδη, στην παράσταση "Ενας απρόσκλητος μουσαφίρης". Συνεργάστηκε και με άλλους σημαντικούς θιάσους, συμμετέχοντας στις παραστάσεις "Κουτσομπόλης", "Βροχοποιός", "Εξοχικό κέντρο ο έρως" κ.ά.).

Παράλληλα, από το 1948 ξεκίνησε και την κινηματογραφική του σταδιοδρομία εμφανιζόμενος αρχικά στην ταινία Οι Γερμανοί ξανάρχονται. Γρήγορα έγινε δημοφιλής παίζοντας ρόλους "καρατερίστα" και από το 1959 δοκίμασε τις δυνάμεις του και στο χώρο της σκηνοθεσίας, την οποία όμως εγκατέλειψε γρήγορα για ν' αφοσιωθεί και πάλι στην ηθοποιία.

Με την εμφάνιση της τηλεόρασης, πρωταγωνίστησε στη σειρά "Πρώτη γραμμή". Παράλληλα έκανε πετυχημένη καριέρα στο θέατρο. Ανήκει στην καλλιτεχνική οικογένεια των Στρατηγών με αδελφές τις Αλέκα, Στέλλα και Ρένα, όλες πετυχημένες πρωταγωνίστριες του μουσικού θεάτρου.

Ένας από τους "κακούς" που λατρεύουμε να μισούμε, έπαιξε συνολικά σε 10 (από τις καλύτερες) ταινίες του Ξανθόπουλου.Έπαιξε με τον Ξανθόπουλο: Είναι Μεγάλος ο Καημός - Απόκληροι της Κοινωνίας - Ο Κατατρεγμένος - Άδικη Κατάρα - Τα Ψίχουλα του Κόσμου - Ταπεινός και Καταφρονεμένος - Για την Τιμή και τον Έρωτα - Η Οδύσσεια ενός Ξεριζωμένου - Σφραγίδα του Θεού - Ο Αετός των Σκλαβωμένων.

πηγή: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA