Κώστας Καζάκος

Γεννήθηκε στον Πύργο της Ηλείας το 1935. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν. Μόλις τελείωσε τη σχολή (1957) εντάχτηκε στο θίασο του Θεάτρου Τέχνης κι εμφανίστηκε στις παραστάσεις "Ο κύκλος με την κιμωλία", "Ψηλά από τη γέφυρα", "Η αυλή των θαυμάτων". Αργότερα, συνεργάστηκε με τους θιάσους του Αλέκου Αλεξανδράκη, της Χριστίνας Σύλβα, της Άννας Συνοδινού και της Έλλης Λαμπέτη και ακολούθησε το θέατρο Εταιρία Αρχαίου Δράματος, με το οποίο εμφανίστηκε στα έργα "Ιφιγένεια εν Αυλίδι", "Λυσιστράτη", "Αντιγόνη", "Εκκλησιάζουσες" κ.ά.

Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1956 στην ταινία Η αρπαγή της Περσεφόνης. Μέχρι να ενταχθεί στο δυναμικό της Φίνος Φιλμ, έπαιξε διάφορους χαρακτηριστικούς ρόλους (Ένοχοι κ.ά.).

Το 1967 η ταινία Κοντσέρτο για πολυβόλα, όπου συμπρωταγωνιστούσε με την Τζένη Καρέζη θ' αποτελέσει σταθμό στη ζωή και την καριέρα του, αφού η γνωριμία τους εκεί θα σφραγιστεί με τα δεσμά του γάμου και θ' αποτελέσει τον προπομπό μιας μετέπειτα κοινής καλλιτεχνικής πορείας.

Άλλες ταινίες που τον καθιέρωσαν είναι: Εν ονόματι του νόμου, Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα, Οι σφαίρες δεν γυρίζουν πίσω, Μια γυναίκα στην αντίσταση, Η λεωφόρος του μίσους, Υποβρύχιο Παπανικολής κ.ά.

Το 1972 τιμήθηκε στο Φ.Ε.Κ.Θ. για την παραγωγή της ταινίας Λυσιστράτη. Σταθμός στη θεατρική του πορεία θεωρείται η παράσταση "Το μεγάλο μας τσίρκο" του Ιάκωβου Καμπανέλλη (1973) στο θέατρο Αθήναιον. Ασχολήθηκε και με τη σκηνοθεσία θεάτρου ανεβάζοντας σημαντικές παραστάσεις, ενώ στο χώρο της τηλεόρασης εισήλθε ως σκηνοθέτης με τη σειρά "Μαρίνα Αυγέρη" στην οποία συμπρωταγωνιστούσε δίπλα στην Τζένη Καρέζη. Διετέλεσε γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Ελευθέρου Θεάτρου και ιδρυτικό μέλος της Εταιρίας Θεάτρου.

Με τον Ξανθόπουλο συμπρωταγωνίστησε σε 4 ταινίες.

kazakosxanthop
Με Πόνο και με Δάκρυα - 1965


Έπαιξε με τον Ξανθόπουλο: Λενιώ η Βοσκοπούλα - Απόκληροι της Κοινωνίας - Περιφρόνα με Γλυκιά μου - Με Πόνο και με Δάκρυα.

πηγή: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA