Θόδωρος Έξαρχος

e3arxos
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1930. Σπούδασε στη Σχολή Εθνικού Θεάτρου. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1951 ("Βροχή" Μωμ, θ. Κατερίνας).
Τα παρθενικά του βήματα στον κινηματογράφο, τα έκανε το 1957 στην ταινία Της τύχης τα γραμμένα. Ηθοποιός του θεάτρου κυρίως, συνεργάστηκε με αξιόλογους θιάσους κι έχει στο ενεργητικό του ένα πλούσιο απόθεμα ρόλων, τόσο στο θέατρο ("Χορός του θανάτου", Στρίνμπεργκ), όσο στον κινηματογράφο και την τηλεόραση ("Αγνωστος πόλεμος", "Δίκαιοι", "Γιοι του Κάιν", "Αστερισμός των λύκων", "Γιούγκερμαν", "Εν Αθήναις" κ.ά.).

Παράλληλα έχει δουλέψει πολύ στο ραδιόφωνο και έχει μεταφράσει πολλά θεατρικά έργα. Μελετητής του θεάτρου έχει κυκλοφορήσει βιβλία για την ιστορία και τους ανθρώπους του. Υπήρξε γενικός γραμματέας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (1947-75).

Ηθοποιός με ευδόκιμη παρουσία χρόνων στο θέατρο και στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο, δεν επαναπαύθηκε στην τέχνη του μόνο. Έγραφε, δημοσιογραφούσε, μετέφραζε, ασχολήθηκε με τα συνδικαλιστικά του κλάδου του, ασχολήθηκε με συλλογές ­ έχει μια εξαίρετη θεματική συλλογή γραμματοσήμων ­ και από το 1995 έχει πέσει με τα μούτρα στο τιτάνιο έργο της καταγραφής όλων των Ελλήνων ηθοποιών, σε ένα είδος βιογραφικού λεξικού που εκδίδει η «Δωδώνη» και του οποίου η έκδοση συνεχίζεται. Φαίνεται, όμως, ότι όλα αυτά δεν του αρκούν! Ο Θόδωρος Έξαρχος γράφει και ποίηση. Έγραφε δηλαδή εδώ και τριάντα χρόνια. Και τώρα συγκέντρωσε τα ποιήματά του, που κυκλοφόρησαν από τις «Συλλογές - Αργύρης Βουρνάς», σε συνεργασία με το «Πειραματικό Μουσείο Λογοτεχνίας», σε μία συλλογή με τον τίτλο «Μνήμες - Ποιητική Περιπλάνηση». Ποιήματα λίγα αλλά γραμμένα με βαθιά ευαισθησία, με αίσθηση του μέτρου, με διάθεση λυρική και ερωτική.

Με τον Ξανθόπουλο συμπρωταγωνίστησε σε 13 ταινίες.

Έπαιξε με τον Ξανθόπουλο: Δεν Γνώρισα Μητέρα - Είμαι μια Δυστυχισμένη - Ζωή Γεμάτη Πόνο - Περιφρόνα με Γλυκιά μου - Με Πόνο και με Δάκρυα - Σκλάβοι της Μοίρας - Άδικη Κατάρα - Τα Ψίχουλα του Κόσμου - Ταπεινός και Καταφρονεμένος - Για την Τιμή και τον Έρωτα - Ένας Άντρας με Συνείδηση - Οδύσσεια ενός Ξεριζωμένου - Φτωχογειτονιά Αγάπη μου.

πηγή: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA