Παντελής Ζερβός

Γεννήθηκε στο Λουτράκι το 1908. Πέθανε στις 23 Ιανουαρίου του 1982. Σπούδασε στη Σχολή θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1935 σπουδαστής ακόμα, με το έργο "Ερωφίλη" (Λαϊκή Σκηνή). Συνεργάστηκε με τη Μαρίκα Κοτοπούλη, το Εθνικό Θέατρο, το Κ.Θ.Β.Ε. και την Ελληνική Σκηνή, όπου διακρίθηκε σε ρόλους νεοελληνικού ρεπερτορίου.

Την πρώτη του κινηματογραφική απόπειρα την έκανε το 1943 με την ταινία Η Φωνή της Καρδιάς. Έκτοτε και μέχρι το 1974 εμφανίστηκε σε 69 ταινίες. Το 1960 βραβεύτηκε στο Φ.Ε.Κ.Θ., για την ερμηνεία του στην ταινία Μανταλένα. Στην τηλεόραση πρωτοεμφανίστηκε με τη σειρά, "Φάρος". Για τη θεατρική του προσφορά τιμήθηκε το 1960 με το Χρυσό Σταυρό του Γεωργίου Α'.

Με τον Ξανθόπουλο συμπρωταγωνίστησε σε 12 ταινίες.

zerbos2zerbos1


Έπαιξε με τον Ξανθόπουλο: Είμαι μια Δυστυχισμένη - Ζωή Γεμάτη Πόνο - Περιφρόνα με Γλυκιά μου - Ο Κατατρεγμένος - Έχω Δικαίωμα να σ' Αγαπώ - Ταπεινός και Καταφρονεμένος - Ξεριζωμένη Γενιά - Για την Τιμή και τον Έρωτα - Γιακουμής, μια Ρωμέϊκη Καρδιά - Σφραγίδα του Θεού - Ο Αετός των Σκλαβωμένων - Οι Άνδρες Ξέρουν ν ' Αγαπούν.

πηγή: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA