Νάσος Κεδράκας

kedrakas
Γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας στις 21 Νοεμβρίου 1915. Σπούδασε στη Σχολή Εθνικού Θεάτρου, απ' όπου απεφοίτησε το 1942. Πτυχιούχος επίσης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο την ίδια χρονιά που απεφοίτησε ("Φάουστ" Γκαίτε, Εθνικού Θεάτρου).

Στον κινηματογράφο κάνει την πρώτη του εμφάνιση το 1946, στην ταινία Πρόσωπα λησμονημένα. Ήταν συγχρόνως και καθηγητής δραματολογίας στη Δραματική Σχολή Εθνικού Ωδείου. Στον κινηματογράφο έχει παίξει σε 190 ταινίες περίπου, πάντα σε χαρακτηριστικούς δεύτερους ρόλους και θεωρείται από τους ηθοποιούς που έχουν αναπτύξει αρκετή δραστηριότητα στην ελληνική οθόνη.

Την δεκαετία του '70 πέρασε στην τηλεόραση ("Ο φωτογράφος του χωριού", "Η κοκορόμυαλη", "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται" (καφετζής της Λυκόβρυσης) κ.ά.)

Με τον Ξανθόπουλο έπαιξε σε 20 ταινίες.Έπαιξε με τον Ξανθόπουλο: Το Εισπρακτοράκι, Αγάπησα και Πόνεσα - Για την Αγάπη του Παιδιού μου - Λενιώ η Βοσκοπούλα - Μίσος - Ζητιάνος μιας Αγάπης - Με Πόνο και με Δάκρυα - Έχω Δικαίωμα να σ' Αγαπώ - Ο Άνθρωπος που Γύρισε από τον Πόνο - Άδικη Κατάρα - Κάποτε Κλαίνε και οι Δυνατοί - Τα Ψίχουλα του Κόσμου - Ταπεινός και Καταφρονεμένος - Ξεριζωμένη Γενιά - Για την Τιμή και τον Έρωτα - Γιακουμής, μια Ρωμέϊκη Καρδιά - Ένας Άντρας με Συνείδηση - Η Σφραγίδα του Θεού - Αετός των Σκλαβωμένων - Οι Άνδρες Ξέρουν ν' Αγαπούν.

πηγή: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA