Γιώργος Βελέντζας

belentzas
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1927. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Το 1948 πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο με την ταινία Οχυρό 27 και στο θέατρο το 1948 (Θίασος Β.Αργυρόπουλου) με το έργο, "Η απαγωγή του Σμαράγδως". Ακολούθησαν: "Ο μονοσάνδαλος", "Ο ηλίθιος", "Ο έμπορος της Βενετίας", "Βασίλισσα Αμαλία", "Αλίμονο στους νέους" και "Βροχοποιός" (Θίασος Χορν).

Επίσης συνεργάστηκε με τους θιάσους των Βέμπο, Αυλωνίτη- Βασιλειάδου - Ρίζου, Βουτσά, Χατζηχρήστου, Βέγγου κ.ά. Το 1978, προσλήφθηκε στο Κ.Θ.Β.Ε. (έως το 1993) όπου έπαιξε στα έργα: "Πόθοι κάτω απ' τις λεύκες", "Πλούτος" (Βλεψίδημος), "Ειρήνη" (Τρυγαίος), "Ικέτιδες", "Κρίμα που είναι πόρνη", "Πανηγύρι", "Γύπαρις", "Λεωφορείο", "Θαυμαστή μπαλωματού" κ.ά. Υπηρέτησε το θέατρο 45 χρόνια, παίζοντας όλα τα είδη. Ασχολήθηκε με το ντουμπλάρισμα φωνής, σε πολλές ελληνικές ταινίες του 1950-70 και σε, μεταγλωττίσεις για την τηλεόραση (Μικρό σπίτι στο λιβάδι). Το 1993, κέρδισε το βραβείο ερμηνείας β' ρόλου στο Φ.Ε.Κ.Θ., για τη συμμετοχή του στην ταινία Ζωή χαρισάμενη.

Ένας από τους πιο παραγωγικούς του Ελληνικού κινηματογράφου (μαζί με τον Λαυρέντη Διανέλλο και τον Νάσο Κεδράκα), έπαιξε κατά τη διάρκεια της 25ετίας (1948-1973) σε 167 ταινίες!! Με τον Ξανθόπουλο συμπρωταγωνίστησε σε 21 ταινίες.

Έπαιξε με τον Ξανθόπουλο: Αγάπησα και Πόνεσα - Πληγωμένες Καρδιές - Καρδιά μου Πάψε να Πονάς - Περιφρόνα με Γλυκιά μου - Ο Κατατρεγμένος - Σκλάβοι της Μοίρας - Έχω Δικαίωμα να σ' Αγαπώ - Ο Άνθρωπος που Γύρισε από τον Πόνο - Κάποτε Κλαίνε και οι Δυνατοί - Τα Ψίχουλα του Κόσμου - Η Καρδιά ενός Αλήτη - Ταπεινός και Καταφρονεμένος - Ξεριζωμένη Γενιά - Για την Τιμή και τον Έρωτα - Γιακουμής, μια Ρωμέϊκη Καρδιά - Ένας Άντρας με Συνείδηση - Σφραγίδα του Θεού - Φτωχογειτονιά Αγάπη μου - Εσένα μόνο Αγαπώ - Οι Άνδρες Ξέρουν ν ' Αγαπούν - Ζούσα Μοναχός Χωρίς Αγάπη.

πηγή: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA