Υπογραφή βιβλίων στο Βιβλιοπωλείο Ενημέρωση στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης


Την Πέμπτη 1η Ιουνίου 2006, συνάντησα (για πρώτη φορά) τον Νίκο Ξανθόπουλο σε ένα κεντρικό βιβλιοπωλείο της Νεάπολης Θεσσαλονίκης. Ο Ξανθόπουλος βρισκόταν εκεί στα πλαίσια της προώθησης του αυτοβιογραφικού βιβλίου του "Όσα Θυμάμαι και 'Οσα Αγάπησα" από τις εκδόσεις Άγκυρα. Μια αυτοβιογραφία που έχει ήδη πουλήσει 25.000 αντίτυπα!


small
Ο Νίκος Ξανθόπουλος και εγώ!


Ο Νίκος Ξανθόπουλος, απλός και καθημερινός, συζήτησε μαζί μου και τους παρευρισκόμενους, επί παντώς επιστητού, ενώ παράλληλα υποδεχόταν φίλους και θαυμαστές του από όλες τις γειτονιές της Νεάπολης. Οι άνθρωποι του βιβλιοπωλείου Ενημέρωση (Παναγή Τσαλδάρη 2), φιλικοί και χαμογελαστοί, είχαν ετοιμάσει το χώρο που ο Νίκος Ξανθόπουλος θα υπέγραφε τα βιβλία.

Στα 75 λεπτά της παρουσίας μου δίπλα στον Νίκο Ξανθόπουλο, γνώρισα από κοντά έναν άνθρωπο πνευματώδη, με ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ, αλλά και με ένα τσουβάλι ιστορίες από όλες τις περιοχές της Ελλάδος, καθώς και τις περιπέτειες του στο εξωτερικό. Φιλικός και εγκάρδιος, σου έδινε την αίσθηση ότι τον γνώριζες χρόνια και ο κόσμος που ερχόνταν για μια υπογραφή και ένα βιβλίο, έφευγε με τη ζεστασιά της γνωριμίας με τον Νίκο Ξανθόπουλο.

Συζητήσαμε αρκετά και για τη παρούσα ιστοσελίδα. Την ανακάλυψε τυχαία πρώτος ο γαμπρός του που διαμένει στον Καναδά. Εκείνος τον ειδοποίησε αμέσως και ο Ξανθόπουλος εξεπλάγην. Αν και ο ίδιος δηλώνει πως δεν έχει σχέση με την τεχνολογία, χάρηκε πολύ, ενώ δήλωσε πρόθυμος να μου δώσει αρκετό υλικό για τον περαιτέρω εμπλουτισμό τούτης της ιστοσελίδας!

Πέρα από το Όσα Θυμάμαι και Όσα Αγάπησα, ο Νίκος Ξανθόπουλος είχε συγγράψει πολύ παλαιότερα -στα νειάτα του- ένα ακόμα βιβλίο. Ο τίτλος του βιβλίου: Φτωχογειτονιά Αγάπη Μου. Το βιβλίο περιείχε ιστορίες και περιπέτειες από την γειτονιά που μεγάλωσε. Δυστυχώς το βιβλίο αυτό, είναι πραγματικά δυσεύρετο, αφού εκδόθηκε από ανεξάρτητη εταιρία (την οποία δημιούργησαν ο Λευτέρης Παπαδόπουλος και ο Νίκος Ξανθόπουλος μεταξύ άλλων) και δεν επανεκδόθηκε έκτοτε.

Μιλήσε για την Αμερικανοποίηση της κοινωνίας μας και πως τα παιδιά από 5 ετών πλέον μαθαίνουν Αγγλικά, αλλά και την ταχύτατη μεταπολεμική ανάπτυξη χωρών όπως η Γερμανία, ανάπτυξη στην οποία ο ίδιος υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας, λόγω των συχνών του ταξιδιών εκεί.

Σε μία αναφορά στη Σαντορίνη, ο Νίκος Ξανθόπουλος διηγήθηκε την πρόσφατη εμπειρία του εκεί: Σε μια εκδήλωση στα πλαίσια της προώθησης του βιβλίου του, τον πλησίασε ένας παπάς. Ο παπάς τον παρακάλεσε να επισκεφτεί την εκκλησία για την επόμενη πρωινή λειτουργία. Ο Ξανθόπουλος παρέστη και ο παπάς αντί για κήρυγμα, άρχισε να μιλάει για τον παλιό καλό Ελληνικό κινηματογράφο που έδειχνε με τον καλύτερο τρόπο τις περιπέτειες και τα καμώματα των απλών Ελλήνων. Εγκωμίασε και τις ταινίες του Νίκου Ξανθόπουλου και εξομολογήθηκε στο ποιμνίο του πως έχασε αρκετούς εσπερινούς, παρακολουθόντας ταινίες του Ξανθόπουλου στην τηλεόραση! Κατά την αναχώρηση του από τη Σαντορίνη, τον περίμεναν 2 μεγάλες κούτες με κρέατα, ψάρια και κρασιά!

Μιλώντας σχετικά με τις ταινίες του που παίζονται συχνά στην τηλεόραση, ανέφερε ότι δύο ταινίες που έχουν μεγάλη "ζήτηση" από τους θαυμαστές του και παίζονται σπάνια, είναι η Ξεριζωμένη Γενιά και η Οδύσσεια Ενός Ξεριζωμένου. Στην αναφορά μου ότι τα τηλεοπτικά κανάλια βάζουν κατά κόρον ταινίες του, την περίοδο του Πάσχα, είπε αστειεύομενος πως κάποια Πασχαλινή ημέρα είχαν βάλει εφτά ταινίες του (!!) και ένας φίλος του του είπε: "Βρε Ξανθόπουλε, τι γίνεται με σένα; Είσαι νηστήσιμος!".
Αναφέρθηκε επίσης και στην τελευταία του ταινία, παραγωγής 1995, Με Τον Ορφέα τον Αύγουστο, από την οποία δεν πήρε δραχμή, καθώς συμμετείχε με αμοιβή που θα προέκυπτε ποσοστιαίως από τις πωλήσεις της ταινίας στον κινηματογράφο, η οποία όμως δεν παίχθηκε ποτέ!

Αυτή ήταν πάνω κάτω η συνάντηση μου με τον Νίκο Ξανθόπουλο, μια συνάντηση η οποία ελπίζω να μην είναι η τελευταία!

Δείτε περισσότερες Φωτογραφίες από την εκδήλωση.
Δείτε ένα σύντομο βίντεο από την εκδήλωση.

Αντώνης Σιγάλας
www.nikosxanthopoulos.com